www.manndalen-husflidslag.no

Fargebruk

Tradisjonelt har grenas bállu vært hvit. Man kan finne eldre grener med grå bállu, men de er sjeldnere. Årsaken kan være at tidligere ble all ulla til grena kardet for hand. Man måtte blande svart og hvit ull for å få grå ull, og det kunne være vanskelig å få nøyaktig samme gråfarge til ei hel grene, hvis man ikke var en vant karder. Det går med 5-6 kg ull til ei stor grene. Svart bállu kom først på 1950-tallet. I dag veves både større og mindre grener med hvit, svart og grå bállu.

Fargene i stripene i grenene har tradisjonelt vært sauesvart og grått, eller også i forskjellige farger. Det er vanskelig å fastslå når man begynte å bruke farget garn. Knud Leem er blant de første som beskriver grenevevinga nærmere i 1767. Han forteller at i hans tid var noen grener vevd av tynnere garn med striper i farger som klar rød og gul.

På 1800-tallet var det vanlig å bruke farget garn i mønsterstripene. Flyttsamene ville ha grener med fine farger, hearvaránut, gjerne med snøhvit bállu og svart og rødt i stripene. Etter krigen, da flyttsamene ikke lenger kjøpte grener, vevde man bare i hvitt, svart og grått.