Mønster

Før krigen var dáidni (mønsterfelt) og bállu (bunnfelt) oftest smalere enn i dag. Dessuten var det stor variasjon i bredden av dáidni og bállu. Nå har de samme bredde på de fleste grenene.

På eldre grener kan várfi (øverste kant av grena) være helt ensfarget i svart eller farget garn. Den kan også ha stáinnarbánit-mønster eller bare tversgående striper i svart/hvitt eller farger. Ofte er mønsteret i várfi gjentatt nederst på grena. Den nederste borden kalles loahpageahči. I dag er stáinnarbánit i svart/hvitt det vanligste mønsteret.

De fleste grenene som ble vevd før krigen, hadde listu, en kant i kontrastfarge øverst, og ofte også nederst på grena. Listu kunne variere i bredde og farge. Rødt og svart var mest brukt. Etter listu kom bállu og så kom første dáidni. Listu er blitt borte fra grenene.

På eldre grener er det stor mønstervariasjon. Grenas dáidni besto opprinnelig av rette striper, og en enkel eller dobbel stáinnarbánit. Etterhvert ble det vanlig med flere rader stáinnarbánit, ofte den samme borden som i várfi. Senere kom kihtegat, som er en utvikling av stáinnarbánit. En mindre variant av stáinnarbánit kalles sáhpánbánit. Det ble etterhvert få rette striper, ofte bare en. Mønstret i dáidni kan varieres etter smak og behag, men stáinnarbánit skal være med. Grena har nå vanligvis bare to forskjellige dáidni som går igjen.

Nettbutikk

Bestill dine varer i vår nettbutikk, over telefon eller på faks.
Til nettbutikken

Kontaktinformasjon

Manndalen Husflidslag

Postadresse:
Boks 44
9144 Samuelsberg

Besøksadresse:
Sentrumsvegen 2
9144 Samuelsberg

Telefon og faks: 77716273/77716789

e-post: post@manndalen-husflidslag.no

Åpningstider:
Mandag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag kl 10 - 15.
Tirsdag stengt